Search recipes form

Zoeken Recepten

Search recipes form

Zoeken Recepten

Zalmburger Met Gebrande Venkel

Ingrediënten:

2 eetlepel zonnebloemolie

1 limoen (1 tl geraspte schil en sap van halve limoen)

1 theelepel gedroogde salie

1 theelepel Komijnzaadjes

snufje peper en zout 

1 zalmfilet met huid ±200 gr

1 bosje tijm

2 takjes rozemarijn

1 handvol appelhoutsnippers

1 venkel

1 citroen

1 limoen

1 sinaasappel

1 maiskolf

8 radijsjes

1/2 cup sherryazijn

2 boterhammen of een lichte burgerbun

Heinz Tomato Ketchup 

Evt aluminiumfolie en omgekeerde pan

 

 

  • Porties: 4

Methode:

Marineren van de zalm

1. Meng de zonnebloemolie met het sap van een halve limoen, geschaafde schil van limoen de komijnzaadjes, gedroogde salie, peper en zout. Leg de zalm hierin en wrijf de kruiden goed in de filet. 

Op de BBQ

1. Verdeel je BBQ in 2 hittezones door de kolen naar één kant van je BBQ te verdelen. Leg in de kolen je venkel en de maiskolf met bladeren, tot beiden volledig zwart kleuren. Geen nood. Deze verbrande bladeren en de buitenkant van de venkel gaan we nadien verwijderen.
2. Laat op de lage hitte zone een heel dun laagje houtskool liggen en voeg hier de tijm, rozemarijn en appelhout rooksnippers aan toe. Wacht tot de rook lichtblauw kleurt en leg de zalm met huidzijde op je rooster. Gebruik de deksel van je BBQ om de rooksmaak mooi in de zalm te krijgen.

3. Laat de zalm roken op lage temperatuur voor ongeveer 20- 30 minuten (je moet je hand nog enkele seconden boven het vuur kunnen houden waar de zalm ligt).

4. Terwijl de zalm rookt snij je de radijsjes in dunne schijfjes. Voeg ze toe aan de sherryazijn en laat even staan.

5. De zalm is gaar wanneer de vlokken lossen wanneer je er op duwt. Als je het goed hebt gedaan is door de lage temperatuur de zalm mooi sappig gebleven.

6. Laat de zalm even rusten. Als het goed is gegaan is je mais en venkel ondertussen klaar. 

Gebrande venkel op smaak brengen

1. Verwijder de buitenste verbrande laag van de venkel. Ondertussen is de binnenkant gaar en heeft de venkel een diepe ietwat zoetere anijsachtige smaak. Snij de gare venkel in fijne sneetjes.
2. Deze gaan we op smaak brengen door gelijke delen limoensap, citroensap en sinaasappelsap erdoorheen te mengen naar smaak.

3. Proef en kruid bij met peper, zout en evt. nog wat citrussap. De venkelsmaak mag niet verloren gaan maar moet aangevuld worden met een frisse toon van de citrusvruchten.

Samenstelling

1. Toast je broodjes tot ze mooi krokant zijn en leg een laagje van de gebrande venkel op het onderste broodje. Voeg enkele stukjes gerookte zalm toe en enkele schijfjes gepekelde radijs. Schraap enkele korrels mais van de kolf en leg op de zalm. Spuit er wat Heinz Tomato Ketchup over naar smaak (zie foto). 

Serveer met liefde! Smakelijk!

Aanvullingen

1. Indien je geen deksel hebt, kun je met een omgekeerde pan en aluminiumfolie een gesloten circuit proberen maken. Zorg er wel voor dat de rook ook weg kan, anders wordt de rook bitter.
2. Indien de temperatuur te hoog is zullen de eiwitten stollen en ontstaat een witte afscheiding op je zalm. Dit kan geen kwaad maar oogt minder mooi. 

print