Zalmburger met gebrande venkel

RDP

Zalmburger met gebrande venkel
 Zalmburger met gebrande venkel
PORTIES 4
BEREIDINGSTIJD
75 minuten
INGREDIËNTEN
BEREIDINGSWIJZE
INGREDIËNTEN

2 boterhammen of een lichte burgerbun

1 zalmfilet met huid

1 venkel

1 citroen

2 limoenen

1 sinaasappel

1 maïskolf

8 radijsjes

120ml sherryazijn

Heinz Tomato Ketchup

1 tl gedroogde salie

1 tl komijnzaadjes

1 bosje tijm

2 takjes rozemarijn

2 el zonnebloemolie

peper en zout

BEREIDINGSWIJZE
1.
Meng de zonnebloemolie met het sap van een halve limoen, limoenrasp, de komijnzaadjes, gedroogde salie, peper en zout. Leg de zalm in dit mengsel en bedek goed met kruiden.
2.
Verdeel de BBQ in 2 hittezones door de kolen naar één kant van de BBQ te schuiven. Leg de venkel en maïskolf (met bladeren) in de kolen tot beiden volledig zwart kleuren.
3.
Laat in de lage hittezone van de BBQ een dun laagje houtskool liggen en voeg hier de tijm, rozemarijn en appelhout snippers aan toe. Wacht tot de rook lichtblauw kleurt en leg de zalm met huidzijde op het rooster.
4.
Leg het deksel op de BBQ om de rooksmaak goed in the zalm te krijgen. Indien je geen deksel hebt kan je het effect nabootsen met een omgekeerde pan en aluminiumfolie. Zorg er wel voor dat de rook ook weg kan.
5.
Laat de zalm ongeveer 20-30 minuten op lage temperatuur roken.
6.
Snijd de radijsjes in dunne schijfjes en voeg toe aan de sherryazijn. Laat dit mengsel even staan.
7.
De zalm is gaar als de vlokken lossen wanneer je er op duwt. Laat de zalm, wanneer gaar, even rusten.
8.
Wanneer de venkel en de maïskolf gaar zijn verwijder je de buitenste, verbrande laag van de venkel.
9.
Snijd de venkel in fijne sneetjes. Breng deze op smaak met gelijke delen limoensap, citroensap en sinaasappelsap. Voeg naar smaak peper, zout en eventueel wat citrussap toe.
10.
Toast de broodjes tot ze krokant zijn en beleg met wat venkel, zalm en radijs. Voeg als laatste enkele korrels maïs en de Heinz Tomato Ketchup toe.