Search recipes form

Zoeken Recepten

Search recipes form

Zoeken Recepten

Lamsschenkel Recepten

Lamsschenkel lollypops met couscous salade

Ingrediënten:

 Marinade voor Lam

  • 2 eetlepels limoen peper
  • 3 eetlepels zout
  • 1 eetlepel witte suiker
  • 0.5 eetlepel gemalen korianderzaad
  • 0.5 eetlepel gedroogde oregano
  • 0.5 eetlepel gedroogde basilicum

 Stoofsaus van sinaasappel

  • 1 gele ui
  • 1.5 eetlepel ras el hanout
  • 1 teen knoflook
  • 1 gember (duimgrootte)
  • 10 gedroogde pruimen
  • 300 ml Sinaasappelsap
  • 1 eetlepel Agave siroop of honing

 Quinoa/couscous

  • 250 gr. couscous/quinoa (mengeling of één van beide)
  • Stoofsaus (zie hierboven voor ingredienten)
  • 1/2 Limoen
  • 1 eetlepel verse koriander naar smaak
  • 1 eetlepel verse munt naar smaak
  • 100 gr. rozijnen
  • 15 zongedroogde tomaten
  • 10 zwarte olijven

 Overig

  • Porties: 4 personen
  • Bereidingstijd: 5 hrs 15 mins (in de oven 2 hrs)

Methode:

Voor de lamsschenkel lollypops

  1. Doe alle ingrediënten voor de marinade in een vijzel of blender en plet/maal fijn tot je een poeder overhoudt waar geen stukjes in zitten. Wrijf hier de lamsschenkels grondig mee in. 
  2.  Start ondertussen je kolen voor een indirecte sessie op lage/medium temperatuur (ongeveer 150°C/300°F). Dit kan je doen door je kolen naar twee kanten te verdelen of gebruik maken van een platesetter (steen die de warmte van de kolen afblokt). Beschik je niet over een BBQ dan kan je dit ook in de oven doen op 180 graden.
  3. Voeg twee stukken eikenhout blokken toe aan de kolen en wacht tot de rook dun en blauwig wordt. 
  4. Plaats de lamsschenkels op de bbq en rook ze voor ongeveer een uur.

Voorbereiden van de sinaasappel stoofsaus

  1. Verwijder de platesetter uit de BBQ en kook verder boven de directe hittebron. Plaats een grote (gietijzeren) pan op het vuur en voeg wat olijfolie toe. 
  2. Snij de ui in ringen en voeg deze samen met de fijngehakte gember en knoflook toe aan de pan. Stoof tot de uien glazig zijn. 
  3. Voeg de Ras El Hanout toe en laat enkele minuten meestoven tot de smaak van de kruiden volledig loskomt. 
  4. Voeg de gedroogde pruimen toe en roer het sinaasappelsap en de agavesiroop erdoor zodat de smaken zich goed mengen. 
  5. Leg de lamsschenkels in de sinaasappelstoofsaus en laat sudderen voor 3 a 4 uur (tot het vlees bijna uit elkaar valt wanneer je er zachtjes op duwt). Keer ieder half uur de lamsschenkels eens om zodat ze volledig garen in de saus. In de oven duurt dit ca. 2 uur, wel geregeld testen hoe het gaat met het vlees. 
  6. Wanneer het vlees bijna vanzelf het bot loslaat verwijder je de lamsschenkels uit de saus. Hou deze saus apart om er de couscous mee op smaak te brengen. Open een pot Heinz Seriously Good Pastasaus Arrabiata en giet deze in de pan. Laat de saus voorzichtig opwarmen voor ongeveer tien minuten terwijl de lamsschenkels rusten. 

Quinoa/couscous maken

  1. Giet de hete stoofjus over de quinoa of couscous (of een mengeling) en verwarm zachtjes tot de saus geabsorbeerd is door granen. 
  2. Hak de ingrediënten voor de Couscous salade samen met de "groenten" uit de stoofjus en voeg toe aan de mengeling. Proef en voeg eventueel zout en peper toe naar smaak. 
print