Search recipes form

Zoeken Recepten

Search recipes form

Zoeken Recepten

Frietjes met zout van gebrand hooi en steak champignon

Ingrediënten:

12 aardappelen

1 handvol vers gedroogd hooi

3 el zout

2 l zonnebloemolie

bak- en keukenpapier

Heinz [Seriously] Good Mayonaise

Voor de champignonsaus

400 gr champignons

1 tl olijfolie

1 el boter of gerookte boter

1 witte ui

1 teentje look

1 takje tijm

1 takje rozemarijn

1 scheutje room

2 el sherry azijn

Peterselie

Voor de steak

4 steaks

zout naar smaak

zonnebloemolie

gietijzeren pan

peper naar smaak

  • Bereidingstijd: 10 minuten
  • Kooktijd: 20 minuten

Methode:

Voor het hooizout

1. Verbrand 1 handvol vers gedroogd hooi tot as. Zeef de assen en voeg deze toe aan 3 el. zout. 

Bakken van de frieten

1. Vul een grote pan tot 1/3e met zonnebloemolie. Verhit de olie terwijl je de aardappelen tot frietjes van ongeveer een halve cm dikte snijdt. 

2. Leg de frieten verspreid op bakpapier op een ovenplaat en verwarm ze in een voorverwarmde oven voor ongeveer 20 minuten (of kook ze enkele minuten in water). 

3. Laat indien mogelijk de frieten afkoelen éénmaal ze lichtgaar zijn.

4. Frituur de frietjes ongeveer 5 minuten voor je het eten wil serveren. Test de hitte van de olie door één friet er in te gooien. (LET OP: indien je de frieten kookt! zorg ervoor dat de frieten goed droog zijn anders kan het zeer gevaarlijk worden)

5. Bak de frieten tot de belletjes in de olie klein worden en de olie begint te "sissen". Schep met een netje één friet uit de olie en test of hij knapperig genoeg is. 

6. Indien de frieten knapperig zijn giet je ze in een kom met keukenpapier en schudt ze droog. Overgiet met hooizout naar smaak.

Voor de steak

1. Voeg 1 el. (rook)boter en een scheutje olie toe aan een gietijzeren pan. 

2. Wrijf de steaks in met zout en bak in een hete gietijzeren pan voor ongeveer 1 min. per cm dikte aan elke zijde. 

3. Verwijder de steak bestrooi met peper. Laat de steaks ongeveer 10 minuten rusten onder een stuk zilverpapier. 

Champignonsaus

1. Snipper de ui en fruit aan in de gietijzeren pan waar de steaks in werden gebakken.

2. Plet de look en voeg deze samen met de tijm en rozemarijn toe aan de gefruite ui.

3. Snij de champignon in schijfjes en bak in de pan. Roer af en toe door.

4. Blus de champignons met de sherry azijn en een scheutje room. 

5. Kruid met peper en zout naar smaak en garneer met verse gesnipperde peterselie.

Eet smakelijk!

Noot

1. ik verkies de oven boven het koken zodat de frieten droog blijven en het zetmeel aan de aardappel blijft wat de korst ten goede komt.

print